«Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη»

Ένα διαδραστικό μουσικό δρώμενο από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θέατρου Τέχνης.

 

Η Δραματική Σχολή του Θέατρου Τέχνης Καρόλου Κουν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Christmas Factory που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζοντας το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος».

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτειάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Υπενθυμίζοντας τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η αθεράπευτη καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο».

Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος. Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας. Η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

 

Δεκαέξι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης διάβασαν, διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν το διήγημα του Παπαδιαμάντη. Έγραψαν και συνέθεσαν μουσική μελοποιώντας μεγάλα κομμάτια του διηγήματος.

Χωρίς σκηνικά αντικείμενα, μόνο δύο τραπέζια και λίγες καρέκλες, που υποδήλωναν το σκηνικό, αφού ο δραματικός χώρος οριζόταν σε κάθε σκηνή μέσα από τις χορευτικές κινήσεις δύο αφηγητών. Κοστούμια και λίγα αξεσουάρ δημιούργησαν ένα μαγευτικό χριστουγενιάτικο περιβάλλον, ταξιδεύοντας μεγάλους και μικρούς στα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη.

 

Συμμετείχαν οι σπουδαστές: Ευθύμης Ανδριανός, Βασίλης Αουαντάλλα, Μαρία Γραβάνη, Λίνα Δημάκη, Άλκηστις Ζηρώ, Χρήστος Καρανικόλας, Κωνσταντίνος Κουτρούλης, Γεωργία Κριτσαντώνη, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Ευσταθία Λαγιόκαππα, Δάφνη Λαζαροπούλου, Δανάη Λιοδάκη, Πάνος Λουκαΐδης, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Σοφία Παπαδοπούλου, Κυριακή Χατζηϊωάννου.

 

 

Φωτογραφίες: Πάνος Λουκαΐδης & κζκ