22_Νίκος Μαθιουδάκης-DSC_0064C

Νίκος Μαθιουδάκης

Διδάκτορας
Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Λογοτεχνικής Υφολογίας

 

 

Ο Νίκος Μαθιουδάκης γεννήθηκε το 1981 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με πτυχίο στην ελληνική φιλολογία. Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας με θέμα διατριβής «Νεολογικά αθησαύριστα στην “Οδύσεια” του Νίκου Καζαντζάκη: Στρατηγικές κατανόησης, Ασάφεια και Βεβαιότητα». Το διδακτορικό του εφάπτεται στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και της Λογοτεχνικής Υφολογίας.

Συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια λογοτεχνικού, γλωσσολογικού και ευρύτερα φιλολογικού ενδιαφέροντος, θέλοντας να προάγει την επιστήμη της γλώσσας και της λογοτεχνίας. Τόσο η προηγούμενη όσο και η μελλοντική του έρευνα επικεντρώνονται στις γλωσσικές και υφολογικές προσεγγίσεις σε λογοτεχνικά έργα σημαντικών Νεοελλήνων συγγραφέων, και κυρίως στο ιδιοσυγκρασιακό λεξιλόγιο και στο ξεχωριστό συγγραφικό τους ύφος. Ερευνητικά πειραματίζεται με γλωσσολογικές μεθόδους διά μέσου νέων τεχνολογιών για την προσέγγιση ενός λογοτεχνικού κειμένου, που ασχολούνται κυρίως με υφομετρήσεις (stylometrics) και υφολογικά σώματα κειμένων (corpus stylistics).

Κάνει διαλέξεις και διδάσκει σεμιναριακά μαθήματα (εντός και εκτός Ελλάδας) με βασικό άξονα τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, προκειμένου να φέρει ειδικότερα σε επαφή μαθητές και φοιτητές με την επιστήμη της φιλολογίας, παροτρύνοντάς τους να διαβάζουν και να μελετούν με «φρέσκια» ματιά τους κλασικούς και σύγχρονους Έλληνες και ξένους συγγραφείς.

Δημοσιεύει κείμενά του, ποικίλης θεματολογίας, σε ηλεκτρονικά περιοδικά λόγου και πολιτισμού, όπως στο diastixo.gr και στο fractal, καθώς και στο έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

Εργάζεται ως Επιστημονικός Σύμβουλος στις Εκδόσεις Καζαντζάκη. Τα βασικά καθήκοντά του είναι η επιμέλεια αδημοσίευτων χειρογράφων, επιστολών, σημειώσεων του Καζαντζάκη, καθώς και η έκδοση της νέας σειράς των ήδη δημοσιευμένων έργων του συγγραφέα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του εκδοτικού οίκου για την παρουσίαση και προβολή του καζαντζακικού έργου. Από το 2013 μέχρι και σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που μοναδικό σκοπό έχει τη διάδοση του Λόγου του κρητικού συγγραφέα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Web:  www.nikosmathioudakis.com

Facebook:  www.facebook.com/nikos.mathioudakis.50

LinkedIn:  https://gr.linkedin.com/pub/nikos-mathioudakis/40/4b3/77b